Additional Pages
Custom Links
Connect With Us

Mama Zoe

Mama Zoe are 2 ani.

In mod normal, ar trai 20 de ani, dar in ferma de lapte speranta ei de viata este de cel mult 6 ani, varsta la care se va prabusi de boli si epuizare si va fi tarata la abator.

La 2 ani, Mama Zoe a avut deja primul copil, pe vitelusul Vladut. Fermierul insa l-a luat pe Vladut la doar cateva zile de la nastere, pentru ca tot laptele Mamei Zoe sa fie vandut in supermarketuri, unor oameni care nu au nevoie de el ca sa traiasca (spre deosebire de Vladut). Mama Zoe inca aude in urechi strigatele lui Vladut, inca ii simte mirosul si plange dupa el, mugeste prelung si tare, zi si noapte, insa fermierului nu ii pasa. Pe el il intereaza doar profitul pe care il poate obtine din vanzarea laptelui, in cantitate cat mai mare, nu sentimentele Mamei Zoe.

Pentru a mari “productia” de lapte, fermierul ii injecteaza Mamei Zoe hormoni, care in cativa ani ii vor provoca mastita si disfunctii locomotorii si neuronale.

Fortata sa nasca in fiecare an (la aproximativ fiecare 400 de zile), separata fara remuscari de puii ei, indopata cu hormoni, materii furajere concentrate si cat mai ieftine, antibiotice, etc, inghesuita intr-un staul rece, fara prea multa miscare zilnica, starea fizica si psihica a Mamei Zoe se deterioreaza de la an la an, pana cand, la varsta de aproximativ 6 ani, nu se mai poate ridica de pe jos sau devine infertila.

Atunci fermierul decide ca Mama Zoe nu ii mai poate aduce nici un profit, o leaga cu lanturi si o tracteaza intr-o masina mare, care o duce la abator. Mama Zoe este inteligenta si empatica, in ciuda conditiilor de “inchisoare” in care a trait toata viata. Vede sangele, miroase moartea, aude tot… Mama Zoe plange in timp ce muncitorul de la abator se aproprie de ea, cu pistolul de asomare in mana dreapta (care ii va implanta un cui metallic in cap) si cutitul in mana stanga, care ii va taia gatul. Nimeni nu se uita la lacrimile ei, nimeni nu mai simte mila si compasiune in acea casa a mortii. Muncitorul este dezumanizat de crimele zilnice pe care le savarseste si se gandeste doar la sticla de alcool de la finalul programului.

Peste cateva saptamani, nimeni nu isi mai aminteste de trista existenta a Mamei Zoe. Oamenii care ii cumpara carnea din supermaketuri, care i-au baut laptele atatia ani de zile, care ii poarta pielea pe genti si pantofi, nu se gandesc ca au contribuit la fiecare zi de suferinta a blandei si frumoasei Mame Zoe, la lacrimile si la durerea ei.

A venit momentul sa constientizam ca alegerile noastre au implicatii devastatoare pentru animale. Acum, ca stiti ce se intampla in spatele paharului cu lapte, este o chestiune de constiinta pentru voi, cei care cititi aceste randuri. Alegeti viata, alegeti vegan, alegeti sa nu consumati suferinta si moartea Mamei Zoe in paharul vostru cu lapte! Exista alternative mai etice, mai sanatoase, mai gustoase: lapte vegetal, de orz, orez, migdale, nuci, soia, etc. Informati-va si fiti siguri ca alegeti cu constiinta si cu inima!

Mai multe informatii despre viata vacutelor in fermele de lapte: https://www.ciwf.org.uk/media/5235185/the-life-of-dairy-cows.pdf